Lofoten triathlon 2016

Winforce er ikke et hvilket som helst sportsprodukt, det er et merke som er laget for ekstreme utfordringer. I år ha vi ikke bare hatt gleden av å sponse Norseman, vi har også fått levere sportsdrikk til en ekstrem nykommer i selveste Lofoten! Vi tok en prat med arrangøren av et av verdens nordligste triathlon etter deres første gjennomføring av Lofoten triathlon. 

Lofoten triathlon er noe så unikt som to spektakulære triathlon nord for polarsirkelen. I likhet med naturen i Lofoten er løpene ekstreme, og arrangøren har valgt å legge til litt på distansene for å understreke at dette ikke er et vanlig triathlon. Kombinasjonen av rått hav, bratte fjell og veier som snirkler seg mellom dem er helt unik sier løpsleder Maria Karlsen når hun skal beskrive løypa. Ansiktet lyser opp når hun forteller om løpet hun og Frank Hagen har startet. Vi mener at Lofoten er den ultimate arena for triatlon smiler hun og sikter til det estetiske, kombinert med et overraskende varmt klima til å være så langt nord. Det har imidlertid ikke vært arrangert triathlon i Lofoten tidligere, og arrangøren ønsket derfor å «stikke en tå i vannet» i 2015 før de annonserte løpet fullt ut.

Enestående løpstrasé. Foto: Kai-Otto Melau

Enestående løpstrasé. Foto: Kai-Otto Melau

Ilddåpen
Prøveløpet som ble arrangert i fjor skulle vise seg å bli en skikkelig test av arrangøren. Med kraftig vind som filleristet syklistene og striregn fikk både arrangøren og de utvalgte test-løperne satt seg på prøve. Vi kunne ikke fått en bedre test smiler Maria og legger vekt på at denne testen ga trygghet i at de som arrangør kunne håndtere elementene, uansett hvor ille det skulle bli. Det var en rå opplevelse – både for oss og utøverne sier Karlsen som forteller at vinden nådde opp i 21 meter/sekund på det verste. Allan Hovda vant test-løpet og var tross været strålende fornøyd med løpet som han skulle vise seg å returnere til i år.

Vanvittig utsikt fra sykkelen! Foto: Kai-Otto Melau

Vanvittig utsikt fra sykkelen! Foto: Kai-Otto Melau


Den virkelige testen
I år viste imidlertid Lofoten seg fra en annen side, og rammen for løpene kunne knapt vært bedre. Strålende sol ventet de rundt 200 løperne som skulle gjennom den olympiske og ekstreme distansen, og med erfaringene fra testen i 2015 kunne arrangøren sammen med en solid gjeng med frivillige gyve løs på oppgaven. Under løpet i år var vi til sammen rundt 100 involverte over de 4 dagene vi holdt på forteller Maria om crewet som inneholdt  et kjerneteam på 70 personer pluss den lokale kajakk-klubben, Henningsvær innbyggerforening og Svolvær Alpine Redningsgruppe. Det gikk helt vilt bra forteller Maria ivrig på spørsmål om årets gjennomføring. Selvfølgelig lærte vi mye, det gjør vi hele veien, men i det store så gikk det over all forventning legger hun til, og beskriver et løp med fornøyde deltagere og mange tilskuere lang innspurten på kaia i Svolvær sentrum.

_KAI9365

Utøvere på vei opp fra vannet. Foto: Kai-Otto Melau


Veien videre
I likhet med de fleste andre løp på terminlisten er det naturlig å tro at man ønsker å øke deltakerantallet, men Frank og Maria har et nyansert syn på vekst. Mange spør oss om hvor store vi skal bli, men vi har ikke fokus på det. Fokuset er på hva vi skal være og så handler vi ut fra det forteller Maria som legger vekt på at deltagerene skal dra fra Lofoten med følelsen av at de har blitt tatt godt imot av arrangøren og lokalsamfunnet i Lofoten forøvrig. I dette ligger det en naturlig dragning mot involvering av lokalt næringsliv for å gi en genuin opplevelse av Lofoten.

Vinner Allan Hovda. Foto: Kai-Otto Melau

Vinner Allan Hovda. Foto: Kai-Otto Melau

Løpet er utvilsomt et etterlengtet tilskudd på en terminliste der en overvekt av tilbudene ligger syd for Trondhjem. Vi er jo enda nye i dette miljøet, men vi får tilbakemeldinger om at vi hele veien har fått mye oppmerksomhet og omtale i forhold til at det såvidt er i gang. Det er jo veldig hyggelig smiler Maria Karlsen bredt.